Wifi i 2-plansvilla


Router och två accesspunkter för wifi

På entréplan i kontoret sitter inkommande fiber med router/brandvägg. Här är säkerhetskopiering ansluten, det är en  Time Machine-lösning för två MacBook Pro , en QNAP-NAS med speglade SSD-diskar där Time Machine körs via TimeMachineEditor.

Alla delar i  installationen skyddas även av en sk UPS  (svarta lådan till höger på första bilden nedan). En UPS försöker hantera problem med elnätet (spänningsdippar, transienter, frekvensavvikelser etc.) som kan störa eller förstöra elektronisk utrustning. Den har även en batteribackup som håller installationen igång under kortare strömavbrott.

Innan en installation mäts alltid det trådlösa nätverkets räckvidd upp för optimal placering. De kabelanslutna accesspunkterna har både 2.4GHz och 5GHz, 5GHz når nästan hela huset med bra signal och 2.4GHz täcker sedan resterande ytor. Beroende på krav finns accesspunkter med hastigheter upp till cirka 750 mbit (hastigheten fås dock på bekostnad av stabilitet).

Produkter som använts i denna installation: 1 x Mikrotik RB3011UiAS-RM och 2x Unifi AP AC PRO (utöver kablar, uttag etc.).


1.5-plansvilla sett från ovan
 
Täckning för wifi 5GHz - sett från ovan (ej exakt)